Home > News

Sallerner Berg, Jakob-Muth-school

Sallerner Berg, Jakob-Muth-school

Urban Scale
The competition property, a southern slope with a view of the historic Regensburg, is located in the northern district of Sallerner Berg. The residential area, characterized by freestanding bungalows of the 70s, is framed by mature trees and Aberdeen Park. The new school complex is divided into three buildings: elementary school, Jakob Muth special school with school preparation facility and sports hall with refectory and nursery. A three-storey building concept was chosen to accommodate the difference in level from north to south.
 
The school entrances on varying levels enable barrier-free access. Between both schools there is an outdoor area with shrub and tree plantings. This school forum provides a barrier-free connection between the playgrounds of the elementary school (± 0.00 m) and the special educational support center (-3.50 m) via walkable, sloping paved areas. In front of the buildings, embankments are planted to illuminate the basement levels.

The all-day school - the second residence of the pupils - with school and sparetime offers for the surrounding residents should become a quarter in the quarter. With the school type of the pavilion school, the typology and scale of the surrounding buildings are taken up and a strong open space cover with natural lighting and direct interlocking of indoor and outdoor space is possible. A large part of the existing trees can be preserved and supplemented in the sense of the design.  
 
Architectural and free space planning quality
The two school buildings and the central sports hall / cafeteria / daycare building are built on a uniform construction grid. Three continuous levels allow easy orientation for the children, the access system is fully barrier-free. In addition, the modular concept offers room for future changes.  
 
Two-storey study buildings, each with four classrooms, differentiation rooms and a teacher base, form central cluster units along the central development axis. To create smaller units, two class areas are arranged offset around the functional multi-purpose areas and special rooms. Associated study houses can be inter-connected at the same level.
 
The courtyards on the outer edges are suitable as green classrooms with a quiet learning atmosphere. The given altitude situation allows seating with terracing and bowered pergolas. The necessary sunscreen is largely due to the watered-in pergolas and trees are given. Between all buildings there is an underground car park with 95 parking spaces and direct access. It is accessed via Hunsrückstraße and can be used independently of the school.
 
Sustainability of the overall concept
The proposed timber construction allows the use of local woods from the Bavarian Forest and leads to a healthy indoor climate. A modular design and prefabricated components guarantee a much shorter construction time without long drying times. Green flat roofs store the rainwater and serve for cooling, solar collectors and photovoltaic systems are conceivable.

Back